Wat is en hoe speel je "Klootschieten"?

Klootschieten wordt tegenwoordig veel in het oostelijk deel van ons land beoefend. Maar dat is niet altijd zo geweest. Het spel behoort tot de oudste balspelen van ons land. Tussen de vijftiende en de zeventiende eeuw werd het overal gespeeld. Als overblijfsel, naar verluidt, van het oud-Germaanse steenwerpen.

 

Er wordt gespeeld met ronde houten en of kunststof 'kloten', die een omtrek hebben van minimaal 16 centimeter of een diameter van minimaal 50 millimeter. De kloot wordt drie keer doorboord en met lood gevuld. Aangezien de doorsnede van de loodvulling niet aan een bepaling is gebonden, kunnen er gewichtsverschillen ontstaan. Als hout werd vroeger vaak het hulstwortel-hout gebruikt, terwijl tegenwoordig allerhande hout- en kunstofsoorten worden toegepast.

Klootschieten is een bijzonder populaire bezigheid in de vrije natuur, voor jong en oud.. Het klootschieten lijkt eenvoudig, maar er is meer lenigheid, techniek en tactiek voor nodig dan menigeen denkt. Het bestaat uit het werpen met een kloot over een zo groot mogelijke afstand en wel via een losse onderarmse worp. Tijdens het werpen mag de werparm van de speler het lichaam niet raken. In een team wordt beurtelings gespeeld, te vergelijken met een estafette. De speler of groep, die de voorafbepaalde afstand in het minst aantal beurten weet te overbruggen, is winnaar. Een voorsprong krijgt men bijvoorbeeld door in vijf beurten een grotere afstand af te leggen dan de tegenstander in zes beurten.

Mogelijkheden en prijzen

Klootschieten

klootschietenVanaf 10 personen (prijs per persoon)

Inbegrepen:

  • klootschieten
  • koffie/thee
  • appeltaart
  • drankje ter afsluiting.

Prijs: € 9,50 euro p.p.

Alleen het spel (prijs per persoon.) € 3,50
Kinderen t/m 10 jaar € 2,50.

Algemeen

U krijgt hiervoor de spelregels, route en uiteraard 2 of meer kloten.
De hele route duurt ± 1½ tot 2 uur.
Wij raden u aan makkelijk zittende kleding en schoeisel te dragen.